Zaza Enden Röportajı
1907 Gençlik, Akçakoca üyelerinin eski basketbolcumuz Zaza ENDEN ile yapmış olduğu geniş röportaj aşağıda yer almaktadır..
Tribün grupları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Zaza Enden : Tribun grupları olmadan tribunlerin renkli olmayacağını, takımları ateşlemeleri ve motive etmeleri açısından son derece yararlı olacağını düşünüyorum. Birçok farklı tribün önünde oynadım ama gerçek anlamda Tek tribün tanırım oda Fenerbahçe Tribünüdür.. Ben zaten hep maratondayım.Ama İstanbul’a geldiğim ilk maça GFB ile gelip, SEFA ve YÜCEL in yanında olacağım.
Fenerbahçe'de oynadığınız dönem içinde oyuncular arasında tribünler hakkında ne gibi diyaloglar geçerdi?
Zaza Enden : Salona gelmeden önce yolda kendi aramızda, trbünlerin durumu hakkında konuşur, içerideki seyirci miktarı hakkında tahminlerde bulunurduk. Boş tribünleri maç öncesi görünce hevesim kaçıyordu. İbo ve Ben dolu tribünlere karşı oynarken 5, 10 sayı daha fazla atardık..
Maçlar sırasında örneğin FB-gs basket maçı sırasında tribünlerde yaşanan karşılıklı elektriklenmeler, küfürleşmeler sizin üzerinizde nasıl bir etki yaratıyordu ?
Zaza Enden : Tribündeki elektriklenmeler beni daha çok hırslandırıyordu.Daha da verimli olmaya gayret gösteriyordum.Kimi zaman bende içimden küfür ediyordum

Fenerbahçe seyircisine karşı hareketler maçı benim için daha da değerli kılıyordu, hareketleri kendime yapılmış gibi kabul edip ona göre oynuyordum.
GS lilerin size karşı olan nefretinin sebebi nedir ? Galatasaray diyince aklınıza ne geliyor ?
Zaza Enden : Gs ve Karşıyaka’ya karşı 8 yıl oynadım.onlara karşı mağlubiyetimi hatırlamıyorum. Belki 1 veya 2dir oda oynamadığım maçlardır. Artı küfür ettikleri zaman daha da hırslanıp daha iyi oynuyordum.Onlar yıllardır bunu anlayamadılar.Halbuki efendi olsalar insan gibi gelip maçı seyretseler belki 1 ,2 maç daha fazla kazanırlardı.
Bir Gs maçının hava atışı öncesinde Murat Özgül’ün size kızdığı bir olay gerçekleşmiş , nedir olayın iç yüzü ?
Hava atışı öncesinde her zamanki gibi gs tribünü küfür ediyordu, benimde suratımda ister istemez bir tebessüm oluştu. Burak Sezgin gelip neden güldüğümü sordu. Bende bu kadar Yasak Kelimeyi bir arada hiç görmediğimi söyledim. Murat Koç da bunu duymuş ve kızdı.
En sevdiğiniz tezahurat hangisi?
Korkmadan yürüyoruz, şampiyon olacağız, şampiyonluk hakkımız s..ke s..ke olacağız !!!
Tekrar Fenerbahçe de oynama gibi bir düşünceniz var mı ?
Zaza Enden : Fenerbahçe formasını giymek her Fenerbahçeli nin en büyük rüyasıdır ancak kapanan defterlerin tekrardan açılması biraz zor olur.Fenerbahçe sevgisi kalbimden asla gitmez ancak tekrardan Fenerbahçe forması giyeceğimi zannetmiyorum.
Fenerbahçe den ayrılma sebebiniz nedir ? Ayrılırken kırgın kaldığınız birileri var mı ? Başkanla olan diyalogunuz nedir ?
Zaza Enden : Ayrılma sebebim Karşıyaka maçında formamı çıkartıp Erdal Bibo nun suratına atmam. Bunun nedeni ise son 27 sn kala 3 tane 3 lük atıp son 2 sn kala ikiye bir kaldığımız pozisyonda bana pas atmamasıdır.
Ayrılırken Murat Özgül,Remzi Dilli ve Başkan Aziz Yıldırım dan hangisinin beni istemediği hala açıklanmadı.Ama kimseye de kırgın değilim Çünkü ben Fenerbahçeliyim.Fenerbahçe de ZAZA Enden oldum , hala Fenerbahçeli Zaza Enden olarak anılıyorum.ama 8 yıl oynadığım süre için en azından bir teşekkür plaketini hak ettiğimi düşünüyorum. Başkan Aziz Yıldırım beni baştan çok seviyordu hala da bir problem olduğunu düşünüyorum.Ama bu camiada dedikoduyu yapmayı seven çok kişi olduğu için başkanı tamamen terse döndürdüler..
Şu anki Fenerbahçe takımını nasıl görüyorsunuz ? Sizin zamanınızdaki takım ile şimdiki takım arasındaki farkları nasıl değerlendiriyorsunuz ?
Zaza Enden : Şimdiki takımda herkes General bana göre yabancılar yanlış tercihtir.Benim zamanımdaki yabancılar ile şimdiki yabancılar arasındaki fark siyah ile beyaz arasındaki fark gibi. Eski yabancılar paranın hakkını veriyordu şimdiki yabancılar ise ayın 15 inin gelmesini bekliyorlar..Bizim zamanımızdaki dönemde maçı kaybettiğimiz zaman 2,3 gün dışarı çıkamıyorduk buna yabancılarda dahil şimdiki oyuncular için ise fark etmiyor..
Basketboldaki Fenerbahçe seyircisinin Basketbol takımına desteği ve ilgisi hakkında neler söylersiniz?
Zaza Enden : Fenerbahçe daha ne yapabilir takımı için ? ABDİ İpekçiyi tamamen dolduruyor ve sonuna kadar takımını destekliyor.Artık taraftarın zamanı değil oyuncuların oynama zamanı.. Taraftarın elinden geldiğince takımı desteklediği ortdayken artık görev takıma düşüyor.
Gs nin uefa finali öncesi Fenerbahçe-Göztepe maçında tribünde Arsenal atkısı ile gazetelerde çıkmış bir resminiz vardı?
Zaza Enden : Arsenal maçını Taksimde eski bir klüpte 500 tane gs lı arasında Arsenal formasıyla izledim. Yine olsa yine yaparım, Gs Avupa takımıyla oynuyor diye onları tutacak halim yok. Ama ne Arsenal ne Real Madrid tek takım tanırım oda Fenerbahçe oda gs ye yetiyor zaten…Onlar bütün alemi yenselerde biz 6 atar 4 atar keyfimize bakar evimize gideriz..
Nasıl bir Fenerbahçeli olduğunuzu ve Fenerbahçede oynarken en çok neyi özlediğinizi anlatırmısınız?
Zaza Enden : Ben Fenerbahçeye transfer olduğum zaman Ali ŞEN Başkandı…yeni transfer olmuştum Ali Şen başkan bizi takım olarak bizi götürdü,orda film koptu o günden sonra,bugüne kadar ve ölene kadar Fenerbahçeliyim..
Birgün maçtan önce ısınmada burnum kırıldı.Fenerbahçenin Avrupa kupalarına katılması için çok önemli bir maçtı,maçın başlamasına 5 dk kala soyunma odasına girip iki tane kalem bulup burnumun içine sokup kemiği düzetip burnuma bandaj yaptırarak sahaya çıktım.bu halde maça çıkıp 21 sayı 15 ribaund alabiliyosan takımına da maçı kazandırabiliyosan Nasıl bir Fenerbahçe oluşumu ve Fenrbahçe için neler yapabileceğimi anlatabiliyorum..
Fenerbahçenin bir Avrupa kupası maçında maç öncesi ısınırken takımdan arkadaşlarınla girdiğin iddaa sonucunda orta sahadan 3te 3 atmayı başarmışsınız? Birde gs maçı öncesi antremandan sonra 2.5 saat üçlük çalıştığınızı söylüyorlar bunlar ne derece doğru ?
Zaza Enden : Avrupa kupası maçının öncesi iddaaya girdiğim doğru orta sahadan 3 te 3 attım fakat bir ayrıntıyı belirteyim üçlükleri atarken sırtım potaya dönüktü J Gs maçlarından öncede antreman sonrası 2,5 saat şut attığım da doğru..
Yıllardır İstanbulda Yaşamınızı sürdürüyorsunuz şimdi ise Küçük ama güzel bir şehirde yaşıyorsunuz..
Zaza Enden : 15 Senedir İstanbulda yaşıyorum küçük şehir büyük şehir benim için hiç fark etmez burada bir amaç için bulunuyoruz Akçakocada Poyraz Sporun bir hedefi var önce 2.lig sonunda da 1.lige çıkmayı hedefliyoruz.Fenerbahçe ile Akçakocada oynamayı Gs ve Bjk yi Akçakocada yenmeyi istiyorum o zaman bu şehirde bu takım hedefine ulaşmış olur..sonucunda bende hedefime ulaşmış olurum..
Akçakoca Poyraz Spora gelme hikayeniz nedir ?
Zaza Enden : Benim çok saydığım kardeşim gibi saydığım bir arkadaşım takım kurmak istedi ve onun için buradayım hem oyunculuk hem antrenörlük yaparak başarılı olmaya çalışıyorum.Arkadaşım Ahmet Madenci başkanlığını yapıyor bende antrenörlüğünü yapıyorum.Başkanın hedefi Akçakoca ile 1.lige ulaşıp Akçakocaya Avrupa takımını getirmek..
Takımın kurulmasında ve oyuncu seçiminde sizmi etken oldunuz?
Zaza Enden : Takımın kurulmasın da ben ve eski milli takımdan arkadaşım Darüşşafaka alt yapısında beraber oynadığımız Orhan Güler ile beraber takım oluşturma çalışmaları yaptık ve bu aşamada genç oyuncuları tercih ettik onlarda bizimle oynamanın onlar için tecrübe olacağını inanarak bizim takımımıza katıldılar..Şuanda da 11 de 11 yaparak nağmaglup liderliğimizi sürdürüyoruz..
Poyraz sporun geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz belirlediğiniz bir hedefiniz var mı ?
Zaza Enden : Poyraz sporun geleceği Başkana Yönetim kuruluna ve bütün şehre bağlı ne kadar bize destek olurlarsa o kadar başarılı oluruz..Öncelikle salon sonrasında iyi bi takım kurmak seyirci desteği bunlar olduğu sürece başarının gelmemesi için bir neden yok.
Akçakoca Halkının takıma gösterdiği ilgiden memnunmusunuz ? İlgiye karşı salonun büyütülmesi gerekiyor mu ?
Zaza Enden : Akçakoca halkının takımımıza göstermiş olduğu ilgiden memnunuz salon tamamen doluyr bizi ellerinden geldiklerince destekliyolar ama salonun büyümesi gerekiyor..önümzdeki sene her şey çok farklı olucak Akçakoca artık bir basketbol şehri olucak hedefimiz Akçakocaya gelen takımlar bunlar galip dönemiyecekler…
GFB Akçakoca olarak bize verceğiniz destek için ve bizim isteğimizi kırmayıp bize vakit ayırdığınız için Teşekkür ediyoruz Gerçek Fenerbahçeli ZAZA abi…
Ben teşekkür ediyorum size ..Madem ki takımın adı POYRAZ SPOR hadi o zaman poyraza karşı yürümeye….
Fenerbahçelilere Özel bir mesajın var mı ?
Zaza Enden : Her branşta Fenerbahçe nin arkasındayım. Genç takımdan A takımına kadar her zaman desteklerimi veriyorum. Artık bu taraftarı da daha fazla üzmesinler diyorum.
Röportaj ; Engin YAVUZ - GFB & 1907 Gençlik Akçakoca