Başesgioğlu'ndan spor kulüplerine destek
Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Belediye bütçelerinden düzenli bir ödeneğin spor kulüplerine ayrılmasında fayda olduğunu söyledi.
NTVSPOR ve Ajanslar
Güncelleme: 20:53 TSİ 4 Temmuz 2008 Cuma
Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, ''Belediye bütçelerinden düzenli bir ödeneğin spor kulüplerine ayrılmasında fayda var, fakat bu konuda henüz oluşmuş bir görüş birliği yok'' dedi.
Başesgioğlu, Kadir Has Spor Kompleksi inşaatında incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.
Tesisleri görünce heyecanlandığını belirten Başesgioğlu, Türk sporuna çok kalıcı bir tesis kazandırıldığını söyledi. Kendilerini büyük hedeflere götüreceğini ifade eden Başesgioğlu, ''Burada hep beraber dikkat etmemiz gereken konu, inşaatlar bittikten sonra tesislerin verimli bir şekilde işletilmesi olacaktır. Spor tesislerinin işletilmesi önem arzeder. Burada sporcuların desteklenmesi gerekiyor. Bunun için de yetişmiş antrenörlere, eğiticilere ihtiyacımız var. Bu konudaki insan kaynaklarını da biz destekleyeceğiz, göndereceğiz'' diye konuştu.
Türkiye'nin sportif yatırımlar açısından fazla zengin olmadığını vurgulayan Bakan Başesgioğlu, Kayseri'nin hem kendi sınırlarını hem de Türkiye sınırlarını bu şekilde aşmış olacağını anlattı.
''FUTBOL EKONOMİSİNİN SIKINTILARI VAR''
Bakan Başesgioğlu, gazetecilerin soruları üzerine de futbolun pahalı bir organizasyon olduğu belirtti. Kulüplerin ekonomik durumlarının sıkıntılı olduğunu dile getiren Başesgioğlu, ''Geçen sezonu çok sıkıntılı geçirdiler. Yeni sezona da bütün imkanlarını seferber edip hazırlanmaya çalışıyorlar. Bir kere bu sistemin dönmeyeceğini hepimizin görmesi lazım. Futbol ekonomisinin büyük sıkıntıları var. Kulüplerin kendi gelirlerini yaratması için onlara bazı kanallar açmamız lazım. Mesala kulüplerimizin ekonomik yönden rahatlatılması için bazı kanunlar çıkardık. Örneğin birikmiş sigorta ve vergi borçlarını 10 yıl süreyle ve çok düşük tecil faiziyle erteledik. Onun dışında kademeli vergi indirimi yapıldı. Bunlar kuluplerimizi cüzi de olsa rahatlatacak hususlardır. Fakat sorunu kökten çözmek mümkün değil. Sorunu kökten çözmek için düzenli gelir kaynaklarına sahip olmaları lazım. Bilet ve hasılat gelirlerini artırmak için özel taraftar projeleri yapmaları gerekiyor. İsim haklarından, İddaa'dan kulüplerimize önemli kaynak transferleri oluyor ama yeterli değil. Bunlar olmazsa zaten sahaya bile çıkamazlar. Bunun dışında bu yük illerde mahalli idarelerin sırtında kalıyor'' dedi.
Bakan Başesgioğlu, kulüp yönetilemez hale geldiğinde anahtarının belediye başkanlarına, valililere verildiğini belirterek, onların da ister istemez bu işi sahiplenmek zorunda kaldıklarına dikkat çekti.
Bu nedenle yatırım programlarının aksadığına dikkati çeken Başesgioğlu, ''Bunun için belediye bütçelerinden düzenli bir ödeneğin ayrılmasında fayda var ama bu konuda henüz oluşmuş bir görüş birliği yok. Bazı belediyeler bu işe karşı çıkıyor ama bunu bir şekilde gündeme getirmek arzusundayım. İnşallah diğer kulüplerle ve ilgililerle de mutabakat sağlayabiliriz. Belediyelerimiz nasıl olsa bir şekilde yardım yapıyorlar. Onu bütçeleştirmenin, herkesin gönlünün rahat olduğu bir bütçe yapısı içinde kulüplere yardım etmenin daha doğru bir yol olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.
Başesgioğlu, belediyelerin Kayseri'de olduğu gibi amatör şubelere, sporun diğer branşlarına da yardımcı olmalarını arzu ettiklerini dile getirerek, kaynak açısından bunların desteklemesi gerektiğini vurguladı.
Futbolun ekonomik değerinin gün geçtikte arttığına dikkati çeken Başesgioğlu, ''Milli Takım'ın Avrupa Futbol Şampiyonası'ndaki başarısı, hem Milli Takım'ın hem de orada oynayan futbolcuların ekonomik olarak değerini artırdı. Türkiye Süper Lig'in değeri arttı. Bütün bunlar önümüzdeki yıllarda Türk futboluna müspet bir şekilde yansıyacak. Ancak, bunun sabırla, inatla yapmamız gereken bir altyapı süreci var. Türk futbolu altyapı sorununu henüz halledebilmiş değil. Bu uzun vade gerektiren, sabır isteyen, hemen başarısı kısa vadede dönmeyen bir iş. Onun için Futbol Federasyonu ile beraber kulüplerimizin altyapı sorunlarını halletme konusunda da çok köklü bir anlayışımız, projemiz var'' dedi.
ALTYAPI TESİSLERİNİN AÇILIŞI
Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Melikgazi Belediyesi tarafından Yeniköy Mahallesi'ne yaptırılan altyapı spor tesislerinin açılışını da yaptı.
Başesgioğlu, törende yaptığı konuşmada, Kayseri'de Avrupa standartlarına uygun spor tesislerinin inşa edilmesini görmekten mutluluk duyduğunu söyledi.
Bunda emeği geçen herkesi kutladığını ifade eden Başesgioğlu, ''Bu tesisler bittikten 5 yıl sonra, Kayseri sporun kalbinin attığı, hem ulusal hem de uluslararası müsabakaların yapıldığı çok güzel bir spor kenti olacaktır. Bunu ben bugünden görüyorum ve sizlerle paylaşıyorum'' diye konuştu.
Başesgioğlu, ekonomik faaliyetlerin yanında sporun da hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirtti.
Türkiye'nin spor politikasının iki temel ayak üzerine oturduğunu dile getiren Başesgioğlu, ''Bunlardan birisi boş zamanlarımızı değerlendirmek, ruh ve beden sağlığımızı temin etmek için sporun sağlamış olduğu eğitim misyonundan yaralanıyoruz. İkincisi ülkemizi uluslararası müsabakalarda temsil edecek elit sporcu yetiştirmek, sporumuzun önemli politika hedeflerinden biridir. İşte bu güzel tesislerde kabiliyetli çocuklarımızı, kabiliyetlerine uygun spor branşlarına yönlendirerek, değerli öğretmenlerimizin, eğiticilerimizin emekleriyle Türk sporuna kazandıracağız. Şuna inanıyorum ki bizim çocuklarımız kimsenin çocuklarından kabiliyet olarak aşağı değil. İşte 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Milli Takımımızın ortaya koyduğu mücadele, gayret bunu bütün dünyaya ispat etti. Yeter ki biz bu çocuklarımıza güzel imkanlar hazırlayalım. Onları bilimsel ve çağdaş metodlarla yetiştirelim'' ifadelerini kullandı.
''KABİLİYETLİ ÇOCUKLAR TESPİT EDİLECEK''
Başesgioğlu, Türkiye'nin her yerinde 5-7 yaş grubu çocuklar arasında tarama yapacaklarını ve kabiliyetli olanları kabiliyetli oldukları spor branşına yönlendirerek temel eğitimden geçireceklerini ve yıldız sporcular, şampiyon sporcular haline getireceklerini anlattı.
Türkiye'nin buna uygun insan malzemesi olduğunu belirten Başesgioğlu, ''Yaklaşık 15-16 milyon genç nüfusumuz var. Kayseri nüfusunun yaklaşık üçte biri 0-17 yaş çocuklardan ve gençlerden oluşmakta. Bu çocukların gençliklerini heba etmemek, bu güzel dönemlerinde iyi eğitmek gibi bir sorumlulukla karşı karşıyayız. Milli Eğitim Bakanlığımızın verdiği müfredatı okullarımızda mutlaka alacaklar ama sportif eğitimi de vermeliyiz'' diye konuştu.
Hedeflerinin çocukları en az bir enstrüman çalan ve bir spor branşını yapan birer birey olarak yetiştirmek olduğuna dikkati çeken Başesgioğlu, bu ikisini yapan çocukların hayatta daha başarılı olacağını, hayatın zorluklarını daha rahat aşabileceğini kaydetti.